Arctic Securities

ArcticPodden

Podcasts

June 27th 2024

Bånnfiske

Icelandic Salmon er Islands største lakseoppdretter. Aksjekursen har vært iskald en stund, men vi tror det går mot bedre tider. Selskapets CEO Bjørn Hembre er dagens gjest.

June 20th 2024

Arctic summer top picks 2024

Arctic summer top picks 2024 - kort og godt våre beste aksjeråd for sommeren. Vi har med oss Arctic analytikere Kristian Spetalen, Christian Olsen Nordby, Daniel Stenslet, Roy Tilley og Lukas Daul i studio med Runar Meland.

June 6th 2024

KJØPSMULIGHET

Oljemarkedet har foreløpig tolket forlengede produksjonskutt fra OPEC+ som tegn på svak etterspørsel. Arctics oljeanalytiker er mer optimistisk på etterspørselen og fjorårets sterke produksjonsvekst utenfor OPEC har dessuten flatet ut. Oljeprisen ventes derfor å ligge i intervallet 80 og 100 dollar fatet fremover, mens vår gassanalytiker ser for seg en pris rundt dagens nivå. Norske E&P aksjer er svakere siden oljepristoppen i april og det kan være grunn til å justere litt, men Arctics selskapsanalytiker har fortsatt særlig tro på Vår Energi, BlueNord og IPC. Innen oljeservice trekker vår analytiker frem Subsea 7, DOF og TGS.

May 31st 2024

Exciting future

Vår Energy is the third largest oil and gas producer in Norway. It’s production is rapidly increasing and is set to be twice as high by end of next year than in 2023. This is well understood in markets, but prospects beyond 2025 are more exiting, not as well understood and, in our opinion, undervalued in the share price. Arctic has a buy recommendation on the stock with a target price of NOK 44.

May 8th 2024

Trådløs, men ikke rådløs

Nordic Semiconductor er noe så sjeldent som et norsk IT-selskap med globalt fotavtrykk. I denne episoden av ArcticPodden har vi fått besøk av selskapets CEO, Vegard Wollan.

April 30th 2024

No guts, no glory!

The Lundin family is one of Europe’s most successful within the natural resources business. William Lundin, who represents the third generation and is heading International Petroleum Corporation, is visiting ArcticPodden. He talks about the Lundin way of doing business, IPC and the family’s major stake in Aker BP. IPC is Arctic’s top pick within the E&P universe.

April 12th 2024

Arctic’s top picks part 3

Arctics analytikere har igjen plukket ut aksjene de mener er mest attraktive. Denne gang er våre «top picks» Frontline, Nordea, Icelandic Salmon, Crayon og IPC. Møt fem analytikere som begrunner valgene sine.

March 22nd 2024

The Beauty Contest

Oljeprisen har trendet opp hittil i år og norske oljeaksjer har fulgt med. Men å velge blant dem er som å velge den peneste av de pene i en skjønnhetskonkurranse: Equinor er billig, men vil nok fortsatt prises med fornybar-rabatt. Av de tre største er Vår Energi mest attraktiv ut fra løpende kontantstrøm og høyt utbytte. BlueNor gir enda høyere direkteavkastning, og svenske IPC handles med stor rabatt og kan mer enn doble seg på noen års sikt.

March 15th 2024

DET VÅRES

ArcticPodden snakker om eiendomsmarkedet. I dagens episode møtes eiendomsanalytiker Michael Johansson og Runar Meland i studio.

March 1st 2024

Laksesnakk!

ArcticPodden oppsummerer Q4 og 2023 for oppdrettsselskapene. Vi har med oss Christian Olsen Nordby. Arctics egen sjømatanalytiker i studio.

February 16th 2024

BLANDET DROPS

For selskapene på Oslo Børs har resultatrapportene for 4. kvartal vært blandet drops både mellom selskaper og ulike sektorer: flere av de store har skuffet på inntjening og utsikter, med noen unntak har mange av de mindre og mellomstore overrasket positivt. Arctics analytikere tar for seg de største oljeselskapene, bank, industri og bilskip.

February 9th 2024

YOU CAN’T GO WRONG

Riggaksjene har fått litt juling i den senere tid. Generelt er imidlertid etterspørselen fortsatt god og ratene gir bra inntjening, men det var nok håp om at rateoppgangen skulle bli enda større. For jackups gir det usikkerhet at Saudi Arabia har lagt planene om økt produksjon på is, men det fundamentale bildet for denne sektoren er uansett tilnærmet full kapasitetsutnyttelse og god etterspørsel fra Asia. Vi synes nedgangen i aksjekursene er overdreven og er fortsatt positiv til alle deler av riggsektoren.

February 2nd 2024

Medvind

Integrated Wind Solutions (IWS) er et offshore vind serviceselskap med en børsverdi på 1.8 milliarder kroner. IWS ble børsnotert på Euronext Growth i 2021. Selskapet er i ferd med å gå fra et byggeprosjekt til å ha inntjening på sine nye servicebåter. Arcticpodden har besøk av CEO Lars Henrik Røren og Arctics Harald von Heyden, påtroppende leder for fornybar infrastruktur i NBIM, som er her for å diskutere det globale markedet for fornybar kraft. 

January 26th 2024

Red Sea alert

Den jemenittiske Houthi-militsens angrep i Rødehavet er en utvidelse av krigen i Gaza som rammer internasjonal skipsfart. For mange har for lenge oversett denne delen av Midtøsten og undervurdert styrken til houthiene som har erfaring fra et ti-år med borgerkrig. Det er lite trolig at fortsatte luftangrep fra US og allierte alene vil stoppe dem, og det er økende fare for en eskalering om det skulle skje et «uhell». Nøkkelen til en avspenning ligger i Gaza-konflikten. Vi setter søkelys på Jemen og Houthi-bevegelsen. Første del av denne podkasten er et sammendrag av et seminar med deltagelse av to eksperter på området –Stig Jarle Hansen og Anders Romarheim. 

January 12th 2024

BIRDIE!

For kvinnelige golfspillere er den amerikanske LPGA-tour’en den mest prestisjefylte. Der spiller Celine Borge, Arctics nye ambassadør. Hardtarbeidende, bestemt og ambisiøs, helt i tråd med det Arctic ønsker å stå for. 

January 8th 2024

Arctic's top picks

Nytt år, nye muligheter! Vi har plukket ut noen aksjer vi har særlig tro på. Toppvalgene er DOF Group, Shelf Drilling, Norbit og Crayon, og en short i Tomra. I studio er fire av Arctic sine analytikere som begrunner valgene sine.

December 19th 2023

Matchball!

Casper Ruud er blitt en verdensspiller – en av de største i tennis. Arctic startet sitt sponsorsamarbeid med Casper Ruud for 10 år siden da han var en ung, lovende junior på 15 år. For oss har mennesket Casper vært det viktigste – jordnær, reflektert og målrettet. Arcticpodden har besøk av Casper Ruud og Arctics egen Mads Syversen som oppsummerer året og samarbeidet som har vært.

December 15th 2023

Renter ned! (etter hvert)

Styringsrentene skal ned i 2024 men markedet er for optimistisk om hvor raskt og mye mye. Budskapet fra amerikanske Fed var mer duete enn ventet, og det prises inn rentekutt med halvannet prosentpoeng neste år: Det er det vanskelig å se for seg uten en oppbremsing i økonomien som kan gi trøbbel for aksjemarkedet. Verken ECB eller Bank of England er foreløpig i kutt-humør. Norges Bank’s renteøkning tok oss på sengen – den svake kronen var utslagsgivende. Vi mener fortsatt at det er mer sannsynlig med tre enn kun ett rentekutt i 2024.

December 13th 2023

THE COMEBACK KID(?)

Svenske eiendomsaksjer har løftet seg skikkelig med fallet i lange renter: eiendomsindeksen på Stockholmbørsen er opp over 30 prosent siden sent i oktober. Og den er også i pluss så langt i 2023, en overraskelse tatt i betraktning det negative sentimentet og usikkerheten som har preget sektoren. Operasjonelt gjør selskapene det bra, men finansiell usikkerhet består med store låneforfall som skal refinansieres, og eiendom som må selges. På aksjesiden er vi fortsatt positive til Fabege. Enkelte obligasjonslån er enda mer attraktive. I dagens episode av ArcticPodden har vi med oss Arctics eiendomsanalytiker Michael Johansson.

December 8th 2023

Mot alle odds

Forbruksaksjene på Oslo Børs har stort sett holdt seg overraskende godt tatt i betraktning kraftig motvind fra høy inflasjon og mye høyere renter. Konkurransen er sterk, men flere av selskapene har klart å oppveie svak volumutvikling ved å ta markedsandeler og øke marginene. Forhåpentlig kan lavere inflasjon og en slutt på renteøkningene etter hvert gi en bedring utover i 2024. Vi har hatt kjøpsanbefaling på flere aksjer, men mye er allerede tatt ut med kursoppgangen i den senere tid, og vi er mest komfortable med anbefalingen på Europris.

December 1st 2023

KUTT OG KJØP

Markedet er skeptisk til hvor reelt det forlengede og økte produksjonskuttet fra OPEC+ faktisk er. For tankmarkedet er lavere volum fra OPEC i utgangspunktet negativt, men økt produksjon andre steder har gitt og gir lengre seilingsdistanser. Arctics shipping-analytikere har kuttet kraftig i rateanslagene for 2024, men lave inntjeningsmultipler frem i tid, god direkteavkastning, lite tilbud av ny tonnasje og oppside på skipsverdiene gjør at de er positive til tanksektoren.

November 20th 2023

Sjømat spesial

På Arctics årlige sjømatseminar møtes oppdrettsindustrien og investorer. ArcticPodden har snakket med fire av selskapene - Aker Biomarine, Salmon Evolution, Icelandic Salmon og Benchmark Holdings – og bonusgjest og fôrnerd Einar Wathne. Fôr er en stor utfordring for oppdrettsbransjen.

November 17th 2023

t-minus

Tekna is a Canadian-based advanced materials company with a unique plasma technology for several independent markets, few competitors and high barriers to entry. The company serves industries like aerospace, defense and medical with plasma machines or advanced materials like powder for 3D printing. The company is going under the radar of the Norwegian market with Arctic among the very, very few following Tekna very closely. While the timing of a breakthrough in certain segments is uncertain, we find the stock attractive due to a unique technology, few competitors, high degree of recurring revenues and an order backlog up 60 per cent since last year. In this episode of ArcticPodden we meet the CEO of Tekna, Luc Dionne.

November 13th 2023

Fugl Fønix

DOF ble startet i Austevoll i 1981. Tanken var å tilby offshore tjenester til en voksende oljeindustri. Norge var på den tiden iferd med å bygge seg opp til en betydelig International produsent og behov for moderne utstyr som kunne tåle vårt tøffe klima var stort. Optimismen blomstret og flåten ble stadig utvidet med større og finere båter. Ikke minst ble det satset stort innen subsesegmentet. Banker og investorer sto klar til å finansiere veksten, men da oljeprisen knakk i 2014 hadde gjelden blitt en tung bør å bære. Aksjekursen kollapset fullstendig og, selv om selskapet har hatt aktivitet gjennom hele nedturen, har DOF, sett fra aksjemarkedets side, vært uinteressant som investeringsobjekt siden høsten 2014. Det hele endte med konkurs tidligere i år. En restruktureringsavtale ble inngått noen måneder senere og det var duket for comeback på Oslo Børs rett før sommerferien i år. Da var gjelden kuttet med ca 6 millarder kroner. I dagens episode av ArcticPodden har vi besøk av Mons Aase, CEO i DOF.

November 3rd 2023

PCC=PURE CASH CARRIER

De norske bilfraktaksjene har slått markedet det siste året. Strukturelle endringer med Kina som nå er blitt største bileksportør, og overgangen til elektriske biler gir lange seilingsdistanser. Den totale flåten er ganske gammel og tilfredsstiller ikke nye miljøkrav, så vi ser ikke en relativt stor ordrebok som vesentlig trussel. Fraktratene har steget markant, og både Höegh Autoliners og Wallenius Wilhelmsen har betydelige kontraktvolum som skal fornyes neste år. Selv om vi legger oss noe under ratene HAUTO har oppnådd i det siste, gir det god oppside for aksjekursene. Vi ser på sektoren generelt og møter konsernsjef Andreas Enger i Höegh Autoliners.

October 25th 2023

Seatankers spesial

Seatankers er ett av verdens viktigste investeringsselskap innen maritme sektorer, kontrollert av John Fredriksen. Arcticpodden var med da de børsnoterte selskapene i systemet nylig møtte investorer i London.

October 23rd 2023

KRAFTKAR

Volue lager og selger software og tjenester til aktører i kraftbransjen over hele Europa, en tidligere traust bransje som er røsket opp av det grønne skiftet. Selskapet har levert bedre top-line enn ventet, men høye investeringer i nye produkter og tjenester har presset marginene, og Volue er blant de grønne børsselskapene som har fått hard medfart. Vi i Arctic liker selskapet og møter konsernsjef Trond Straume.

October 13th 2023

MIDTØSTEN

Krigen mellom Israel og Hamas med umenneskelige lidelser på hver side av grensen har så langt ikke påvirket finans- eller råvaremarkene i særlig grad. Det er åpenbart høyst usikkert hva som er i vente, og israelsk bakkeinvasjon av Gaza vil øke risikoen for opptrapping og at andre land i regionen blir direkte involvert. Iran er i så måte nøkkelen. Vi møter Midtøsten-ekspert Sverre Lodgaard.

October 5th 2023

GLA'LAKS

De neste årene blir det minimal vekst i tilbudet av oppdrettslaks fra Norge og Chile, de to største produsentlandene. Samtidig ser vi nå bedring i etterspørselen, særlig på de store europeiske markedene. Fôrkostnadene har økt en del med svakere krone, men med hyggelige prisutsikter er vi fortsatt positiv på sektoren. Og vi tar en round-up av kapitalmarkedsdager og en tur til Island.

September 22nd 2023

HOLD I OLJEPRISEN

Den kraftige oppgangen i oljeprisen er ikke stor nok til å slå mye ut på global vekst, men et raskt hopp til 120 dollar fatet vil være klart negativt. Prisene drives nå av produksjonskutt: Saudi Arabia vil løfte pris gulvet, men ønsker ikke et sjokk som kveler forbruket. Arctics oljeanalytiker Ole-Rikard Hammer venter fortsatt oljepris rundt 100 dollar fatet neste år. Våre kjøpsanbefalinger på de norske E&P selskapene står seg godt selv om oljeprisen skulle bli en del lavere enn det

September 19th 2023

Valgets kvaler

Kommunevalget ga den største blokkendringen på mange ti-år. Det viktigste for rikspolitikken frem til stortingvalget er hvilken retning Arbeiderpartiet tar for å komme tilbake - gå mot venstre hvor terskelen kanskje er lavest, eller endre politikken for å hente tilbake dem som skiftet side. De borgerlige har fått et godt utgangspunkt for å ta over makten i 2025. Vi snakker med den beste politiske analytikeren i den norske finansbransjen.

September 8th 2023

Klinten og hveten!

Svenske eiendomsaksjer tynges fortsatt av stor finansiell risiko med høy belåning og store låneforfall fremover. Selskapene har fått justert leiene for høyere inflasjon, men ikke nokk til å kompensere for de høyere rentekostnadene. Det hjelper ikke at aksjene prises med stor rabatt mot underliggende verdier. Det gjelder å skille klinten fra hveten – fokusere på de selskapene som har tilstrekkelig lav belåning og ikke blir tvunget til å trykke for mange nye aksjer eller selge for mye av eiendomsmassen sin. Balder, Castellum og Fabege tikker av på en eller flere av disse boksene. I dagens episode av ArcticPodden diskuterer Runar Meland med Arctics eiendomsanalytiker Michael Johansson.

September 1st 2023

Rigget for salg.

Akastor er et investeringsselskap innen oljeservice skilt ut fra Aker Solutions for ni år siden. Akastor har omstrukturert og utviklet selskapene i porteføljen, i noen tilfeller fått inn strategiske partnere, og nesten alle salg hittil har skjedd til over bokførte verdier. Nå venter vi på børsnotering av boreutstyrsleverandøren HMH som kanskje kommer neste år. I dagens episode av ArcticPodden har vi besøk av Karl Erik Fjeldstad, CEO i Akastor.

August 25th 2023

SNART PÅ RETT KJØL

Solstad Offshore er godt posisjonert som global tilbyder av offshore service-fartøy. I tillegg til olje- og gassindustrien, er det økende aktivitet innen offshore vind hvor selskapet kan bruke eksisterende flåte uten store investeringer. Markedet er stramt, og det kommer ikke nye båter på kort sikt. Aksjekursen tynges likevel av usikkerhet rundt refinansieringen av gjelden innen mars 2024. Når løsningen er klar, kan det bli spennende. I studio møter megler Runar Meland og analytiker Lukas Daul, CEO i Solstad Offshore, Lars Peder Solstad.

August 18th 2023

What comes up....

Globale aksjemarkeder var bra fra starten av året og til i sommer. Hittil i august har det imidlertid vært klar tilbakegang, men det norske markedet har holdt seg bedre enn de fleste. Som vanlig leverte selskapene overraskende gode resultater for 2. kvartal. Makrobildet er imidlertid blandet med overraskende god vekst i USA mens Europa skuffer og China bekymrer med nye problemer i den hardt rammede eiendomssektoren. Høyere lange renter er en utfordring for prisingen av aksjer, særlig i USA, mens lavere-enn-normale multipler i Europa gir en viss beskyttelse. Vi tar temperaturen på markeder og makro.

August 2nd 2023

Bankers?

Bankenes inntjening har fått et skikkelig løft med sentralbankenes renteøkninger. Nå er rentetoppen i sikte og utlånsveksten bremser, men billigere multipler gir en beskyttelse for aksjekursene. Link Mobility tror vi derimot kan få et skikkelig løft når selskapet nå leverer varene. Og Norbit som var en børsvinner i 1. halvår, har vi fortsatt tro på. I studio har sjeføkonom Stein Bruun besøk av bankanalytiker Roy Tilley, i tillegg til Kristian Spetalen og Jeppe Baardseth, begge analytikere i Arctic Securities.

July 27th 2023

What the steel?

Stramt marked. Stigende rater. Lite tilbudsvekst som gir oppside på verdiene. Bra og til dels meget god direkteavkastning. Vi skal snakke om stål - tank og rigg. Sjeføkonom Stein Bruun, sammen med Arctics analytikere Kristoffer Barth Skeie og Sebastian Grindheim deler sin ekspertise i denne episoden av ArcticPodden.

July 26th 2023

Brent barn

Oljeetterspørsel har holdt seg bedre enn sitt rykte, og vi venter noe høyere oljepris fremover til 100 dollar neste år. Oljeselskapene klarer seg uansett bra på dagens priser. Equinor er et «safest bet» blant de norske, men vi liker også Aker BP og Vår Energi og en kurv av de mindre. Viktigst er uansett å være eksponert mot sektoren.

July 12th 2023

Matprat

Høye matvarepriser presser forbruket. Men høy inflasjon er topplinjevekst for selskapene, og svakere krone har løftet inntjeningen for både Orkla og lakseeksportørene. Når Orklas merkevarevirksomhet nå blir hoveddriveren, tror vi på høyere multipler. Sterkt økende slaktevolum i 2. halvår gir usikkerhet om lakseprisene, men med begrenset tilbudsvekst de neste årene er vi positive til sektoren.

June 28th 2023

Billig vekst

ABL har hatt lite oppmerksomhet i aksjemarkedet. Selskapet investerer i mennesker og kunnskap, ikke hardware. De leverer ingeniør og konsulenttjenester til et bredt område innen olje og gass, fornybart, og maritime næringer, og er representert i 40 land. ABL nyter særlig godt av den økte aktiviteten i energisektoren, og vi mener at aksjen er undervurdert og attraktivt priset mot tilsvarende selskaper. I denne episoden har Runar Meland og ArcticPodden besøk av Glen Ole Rødland - styreleder i ABL.

June 16th 2023

Næringseiendom - renten tynger

Næringseiendom fikk stor oppmerksomhet da inflasjonen skjøt fart, men renteoppgangen har satt bråstopp for festen som har vart i 25 år. Det er ikke mange selskaper i sektoren på Oslo Børs, men desto flere i Sverige. Vi tar en prat med Arctics analytiker Micke Johansson og Kristian Berg fra Arctic Corporate Finance.

June 5th 2023

Rigget for neste steg

Riggaksjene har vært svake de siste par månedene, men nå tror vi det er god mulighet for bedre utvikling. I studio diskuter vi siste nytt i sektoren med analytiker Sebastian Grindheim, corporate medarbeider Anders Bergland og aksjemegler Runar Meland.

May 26th 2023

NOKout

Kronen er et sorgens kapittel – det er fristende å bare liste opp argumenter for fortsatt svekkelse. Et ti-år med svakere kronetrend forklares godt av høyere inflasjon enn i resten av Europa. Men det siste året er kronen i tur og orden rammet av risikoaversjon, høyere renteforventninger på Kontinentet og betydelig ubalanse mellom olje- og – ikke minst – gasspriser og Norges Banks kronesalg/valutakjøp for å plassere inntektene i utlandet. For å snu kronetrenden, må den ubalansen snus, rentetoppen nås i Europa, og sentimentet igjen bli «risk on».

May 12th 2023

Selskapene leverer

Aksjemarkedet ligger på været og det har vært mye skepsis til selskapenes inntjening. Men de leverte helt greit i 1. kvartal. Vi er fortsatt positive til banksektoren, har kjøpsanbefaling på de største oppdrettsselskapene, er lunkne til tradisjonell industri, men positive til Orkla, skeptiske til detaljhandel og bull olje og oljeservice.

May 4th 2023

Skikkelig energisk

Vår Energi skal øke produksjonen med 50 prosent innen utgangen av 2025, og skiller seg ut med høy leteaktivitet i Barentshavet. Bortimot 40 prosent av dagens produksjon er gass med Europa som en sikker kjøper. Selskapet bygger opp en solid kontantstrøm, og vi mener aksjen er attraktivt priset på multipler med en svært høy direkteavkastning.

April 27th 2023

I FØRSTE LINJE

Frontline-aksjen har gruset markedet det siste drøye året. Bekymring for resesjon og OPEC-kutt gir volatilitet, men med gjeninnhentning i Kina, fortsatt vekst i oljeetterspørselen og en syltynn ordrebok venter vi at den sykliske oppgangen i tankmarkedet holder seg. Sjeføkonom Stein Bruun og shippinganalytiker Lars Bastian Østereng har med seg Lars Barstad, CEO i Frontline.

April 21st 2023

Skjult perle

Teknologiselskapet Norbit ble etablert i 1995 og gikk på børs i 2019. Siden 2010 har omsetningen årlig økt med 30 prosent for det meste ved organisk vekst og med lønnsomhet, og Norbit er et av få ny-introduserte tech-selskaper de siste årene som har levert på ambisjonene. Nå åpnes nye muligheter som havbunnskartlegging for vindparker til havs og overvåking av infrastruktur under vann. ArcticPodden møter Norbit-sjef Per Jørgen Weisethaunet, selskapets ansatt nummer 3.

April 14th 2023

Small and beautiful

Oljeselskapet Okea har gått fra å utvikle marginale oljefelt til å overta eierandeler i modne felt på norsk sokkel, drifte dem bedre, forlenge levetiden og få ut mer av reservene. Etter en litt trang fødsel ved børsintroduksjonen i 2018, vil selskapet i år nesten doble produksjonen. ArcticPodden møter Okea-sjefen Svein J. Liknes.

March 28th 2023

Siste ord er langt fra sagt

Siste ord er langt fra sagt, men regjeringen vil trolig få vedtatt det meste av sitt forslag til grunnrenteskatt på lakseoppdrett. Runar Meland har meg seg Jon Gunnar Pedersen og fiskeanalytiker i Arctic Axel Jacobsen for å diskutere hva dette har å si for de børsnoterte selskapene.

March 23rd 2023

Hvorfor i huleste?

Markedene er fortsatt urolige etter bankkollapsene i USA og Credit Suisse. Men sentralbankene holder stø kurs med renteøkninger fordi inflasjonen er for høy. I denne episoden av ArcticPodden diskuterer sjeføkonom Stein Bruun og aksjesjef Runar Meland hvorfor sentralbankene gjør som de gjør.

March 13th 2023

De fikk bank

Alt for dårlig håndtering av renterisiko har felt noen amerikanske banker, inklusive Silicon Valley Bank som er den største bankkollapsen siden finanskrisen i 2008. Myndigheten har kommet med krisetiltak, men frykten dominerer. I motsetning til en «vanlig» bankkrise, handler det i hvert fall foreløpig ikke om kredittrisiko – råtne utlån, råtne aktiva. Og vi mener europeiske banker er i en mye bedre situasjon. Arctics bankanalytiker Roy Tilley og sjeføkonom Stein Bruun diskuterer i denne episoden av ArcticPodden. Copy link

March 9th 2023

En sann fiskeskrøne

De hadde trua og satsa alt. Mange gikk dukken underveis. Men noen få hadde vanvittig pågangsmot og stayer-evne. Det har gjort lakseoppdrett til en av Norges viktigste næringer. Dette er historien fortalt av Atle Eide, en av dem som har vært med på det meste, og Arctics Jon Gunnar Pedersen og Runar Meland.

March 2nd 2023

Back to the office!

Uroen i det svenske eiendomsmarkedet har smittet også norske børsnoterte selskaper. Høy inflasjon og renteoppgang påvirker næringseiendom sterkt, dette har særlig gått utover mange svenske eiendomsaksjer. I Norge er situasjonen bedre, men også her er det utfordringer. I dagens episode av ArcticPodden møter aksjesjef Runar Meland og Kristian Berg fra Arctics eiendoms team, administrerende direktør Sonja Horn i Entra og analysesjef Robert Nystad i Union.

February 2nd 2023

Du skal ha bank!

Europeiske bankaksjer har slått markedet det siste halve året. Det skyldes særlig bedre rentemarginer i takt med høyere styringsrenter. Nå er rentetoppen ikke så langt unna i Norge. Vi venter mer moderat utlånsvekst fremover og litt utflating av marginene etter sterk bedring, men er fortsatt positive til norsk bank. I studio møter sjeføkonom Stein Bruun Arctics bankanalytiker Roy Tilley.

January 26th 2023

1MWh=3,41MMBtu

Solid vekst i etterspørselen og begrenset tilbudsvekst vil trekke oljeprisen opp, særlig til våren. Vi tror oljeprisen legger seg på 100 dollar fatet i gjennomsnitt i år. Gass har gått fra å konkurrere med kull - til å konkurrere med olje. Det gir høyere europeiske gasspriser enn før pandemien, men langt lavere enn for et halvt år siden, som følge av lavere forbruk og rekordhøye lagre. Det er bull for europeisk økonomi. I studio: sjeføkonom i Arctic, Stein Bruun, senior oljeanalytiker Ole-Rikard Hammer, samt Hans Gunnar Nåvik, senior analytiker innen gass og fornybar energi.

January 19th 2023

I Østen stiger solen opp

Internasjonal skipsfart er et barometer på aktiviteten i Kina. Og markedet fokuserer sterkt på at verdens nest største økonomi nå gjenåpnes. 2020 Bulkers og Himalaya Shipping venter at dette vil ha en klar positiv effekt på tørrlast-markedet. Runar Meland, leder for aksjemegling i Arctic, møter Herman Billung, CEO i 2020 Bulkers og Himalaya Shipping, og Magnus Halvorsen, styreformann i 2020 Bulkers.

January 6th 2023

Dette tror vi på!

Det er mye pessimisme om økonomi og aksjemarkeder i 2023. Konsensus er resesjon, og at inntjeningsanslagene skal en god del ned. Vi er forsiktig optimistiske og har plukket ut fem aksjer vi har god tro på i år - Aker BP, Subsea 7, Seadrill, Adevinta og Otovo - og en sektor som kan brukes til å finansiere kjøpene. I studio hører vi sjeføkonom Stein Bruun og meglersjef Runar Meland sammen med analytikerne Daniel Stenslet, Lukas Daul, Kristian Spetalen, Hans Gunnar Nåvik, Sebastian Grindheim og Lars Bastian Østereng.

December 23rd 2022

2 skjeggete menn møtes igjen!

To menn med skjegg møtes igjen for å snakke om verdens skjeve gang. Om Norges frynsete rykte. Om skatt. Om usikkerhet og utfordringer. Og om hugging av juletrær på Solør. Stein Bruun, sjeføkonom i Arctic, møter partner i Arctic, Jon Gunnar Pedersen.

December 21st 2022

God jul fra Arctic!

Casper Ruud, Erling Braut Haaland og Mats Zuccarello besøker ArcticPodden hvor Head of Equity Sales, Runar Meland, overrasker Arctic grunnlegger og sportsidiot Petter Bakken.

December 16th 2022

Mil etter mil

De siste ukers nedgang i oljeprisen tror vi er forbigående. Utenom Kina holder etterspørselen seg godt oppe, og kinesisk økonomi vil ta fart igjen til våren. Tross Opec-kutt og embargo mot Russland, gir lengre seilingsdistanser et stramt tankmarked. Vi traff klokkerent på anbefalingen av stortank for et halvt år siden; nå har vi mer tro på produkt. I studio denne gang har Stein Bruun, sjeføkonom i Arctic, med seg to av Arctics egne analytikere Ole-Rikard Hammer og Lars Bastian Østereng.

December 1st 2022

Rigg er digg!

Riggratene har steget mye i det siste. Men vi tror det er mer å gå på. Det er få ledige enheter tilgjengelig, men til forskjell fra tidligere tider da aksjemarkedet gikk i forkant, er det nå det fysiske markedet som har ledet an. Derfor tror vi at det er mer oppside i sektoren. Våre tre toppvalg er Seadrill, Valaris og Noble. Med seg i studio har leder for meglerne i Arctic Runar Meland, tatt med seg vår egen analytiker Sebastian Grindheim og leder av Arctic Offshore Andreas Elton.

November 17th 2022

No shit!

Biogass har fått ufortjent lite oppmerksomhet. Sektoren er allerede ganske stor og blir viktig for det grønne skiftet. I studio hører vi vår gjest Håvard Wollan, CEO i Biokraft diskutere med Harald von Heyden, Head of Renewables, Hans Gunnar Nåvik, analytiker og Philip Frøyland, Corporate Finance, Energy & Infrastructure - alle fra Arctic.

November 10th 2022

Kind of blue

Det gikk som det pleier - i USA går presidentens parti tilbake i det første mellomvalget. Politikk er over tid ikke det viktigste for aksjer generelt, og det amerikanske markedet går alltid bra etter et mellomvalg. I tilfelle resesjon blir det nok ikke stimulanse fra finanspolitikken med en delt Kongress, og usikkerhet om økning av gjeldstaket kan skape bruduljer. Stein Bruun, sjeføkonom i Arctic, har snakket med Sofie Høgestøl, førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet i Oslo.

November 2nd 2022

Licence to krill

Aker BioMarine er et unikt fangstselskap som foredler en naturressurs - krill - til høykvalitetsprodukter for både mennesker og dyr. Siden børsintroduksjonen for to år siden, har selskapet ikke helt levd opp til forventningene. Men med høyere fangst og priser, og forventet høyere salgsvolum, venter vi sterkt bedret lønnsomhet fremover. I studio denne tirsdagen har Runar Meland, leder for meglerne i Arctic og Axel Jacobsen, analytiker i Arctic, en samtale med CEO i Aker BioMarine, Matts Johansen.

November 1st 2022

Kraftkost

Dette må til for å få strømprisen ned. I studio møter vi Arctics Harald von Heyden, Head of Renewables og Hans Gunnar Nåvik, analytiker, i samtale med Ståle Gjersvold, CEO Trønderenergi, Bård Andersen, Owner / Financial Electricity Adviser AB Energiforvaltning AS, Tor Reier Lilleholt, Head of Analysis, Insight by Volue.

October 27th 2022

I hundre!

Det føles som motvind fra alle kanter. Resesjonsfrykt biter, aksjer har falt kraftig i år og renter er sterkt opp. Storebrand gjør det likevel veldig bra. Vi er litt skuffet over at tilbakekjøp av aksjer er satt på vent en periode, men synes fortsatt at aksjen er billig. I studio Stein Bruun, sjeføkonom i Arctic, i samtale med Storebrands konsernsjef Odd Arild Grefstad og analytiker i Arctic Roy Tilley.

October 13th 2022

Hjälp! Jag har skulder!

Svenske næringseiendomsaksjer har kollapset på børsen og det er store refinansieringsbehov allerede til neste år. Det er likevel muligheter for modige investorer. I studio Arctics Runar Meland, leder for aksjemegling, og Michael Johansson, eiendomsanalytiker på Stockholmskontoret.

October 3rd 2022

U(f)laks

Aksjemarkedet fikk seg en støkk da regjeringen foreslo grunnrenteskatt for lakseoppdretterne. Det er fortsatt usikkerhet, men vi tror kursfallet gir en ny start. Mowi og Lerøy ligger best an. I studio er tre fra Arctic: Runar Meland, sjef for aksjemeglerne, Jon Gunnar Pedersen, partner, og Axel Jacobsen, analytiker.

September 15th 2022

Skip på lavkarbo

Sjøtransport står for en betydelig del av verdens klimautslipp. Hydrogen kan være skipsfartens miljøløsning, men det er fortsatt mange teknologiske utfordringer å løse. Vi har besøk av HYON, en liten aktør i et stort og uoversiktlig marked. I studio møter vi Runar Meland, leder for meglerne i Arctic, Harald von Heyden, leder for fornybart i Arctic, og Jørn Lindtvedt, CEO i HYON.

September 7th 2022

Markedet, markedet, markedet

Energikrisen har ridd Europa i måneder. Skyhøye priser skviser forbrukere og bedrifter, og det blir lavere aktivitet fremover. Men vi tror markedet løser priskrisen før den blir en forsyningskrise. Øk tilbud og lavere etterspørsel tilsier en god del lavere gasspriser. Men oljeprisen skal ventelig opp. I studio har Stein Bruun, sjeføkonom i Arctic, med seg Ole-Rikard Hammer og Hans Gunnar Nåvik, begge analytikere i Arctic Securities.

September 1st 2022

MING-dynastiet

Sparebankene tjente mer enn ventet i andre kvartal og fortsetter å ta markedsandeler. I dårligere tider pleier markedet å se litt for mørkt på bankaksjer. Vi tror de vil gjøre det denne gangen også. Sparebanken Midt-Norge er en av de best drevne i sektoren. I studio har Stein Bruun, sjeføkonom i Arctic, besøk av konsernsjef i SpareBank 1 SMN Jan-Frode Janson, og Joakim Svingen, analytiker i Arctic.

August 25th 2022

900 millioner fat

Aker BP fortsetter sin fantastiske vekst. Bare før årsskiftet skal det sanksjoneres 15 prosjekter som for selskapet utgjør 900 millioner fat med olje og gass. Vi snakker med Aker BPs CEO Karl Jonny Hersvik, bedre kjent som Kalle. Mange mener han er en av de beste sjefene på børsen. Programleder i studio er Runar Meland, leder for aksjemeglerne i Arctic.

August 19th 2022

Arendalsuka - Tempen på Pollen

Frederic Hauge har sluttet å gå i demonstrasjonstog og vil heller lage nye miljø-arbeidsplasser. Arcticpodden har tatt tempen på Arendalsuka og møtt flere aktuelle personligheter fra næringslivet. Arcticpodden og Harald von Heyden, leder i fornybarsatsingen i Arctic, har møtt: Hilde Røed, bærekraftsdirektør i Equinor, Kjetil Toverud, administrerende direktør for Andritz Hydro, Marcus Ferdinand, head of analysis i Greenfact, Skage Grønneberg, næringslivsleder i Bellona, Liv Monica Stubholt, leder for Energikommisjonen, Kristian Pande Horn, leder for Corporate Finance i Arctic, Peder Nærbø, eier av Bulk Infrastructure, Frederic Hauge, leder i Bellona.

August 18th 2022

Carbon Markets are our best bet!

Carbon markets are booming globally as discussed by Greenfact and Arctic's Harald von Heyden during Arendalsuka. The debate was hit hard by rain and thunder, but committed participants held their ground. The debate was moderated by Marcus Ferdinand, head of analysis at Greenfact. Participants on stage: Stig Schjølset , faglig leder at ZERO, Knut Vrålstad, Head of strategic market analysis at Aker Horizons, Hilde Røed, Senior Vice President Climate and Sustainability at Equinor, and Harald von Heyden, Head of Renewables Arctic Securities.

August 4th 2022

Sommerutgave: Surveillance of the fittest

Tech-aksjer og selskap som ikke tjener penger har fått skikkelig juling på børsen. Noen av dem begynner likevel å bli attraktive. Vi skal i dag snakke om Meltwater. I studio har sjeføkonom Stein Bruun fått besøk av analytiker Kristian Spetalen, begge i Arctic.

July 28th 2022

Sommerutgave: Bygg og anlegg: Bygger lønnsomhet

Bråk om store utbyggingsprosjekter og høye råvarepriser har rammet aksjer i bygg og anlegg. Men nå er noen billige. Vi ser nærmere på hva NRC og Multiconsult har gjort. I studio har Stein Bruun, sjeføkonom i Arctic, med seg analytikerne Carl Frederick Bjerke og Jeppe Baardseth.

July 21st 2022

Subsea 7: En av våre sommerfavoritter

De store oljeselskapene renner over av cash mens verden tørster etter mer olje og gass. Det tilsier flere gode år for oil service. Derfor har vi Subsea7 som en av våre sommerfavoritter. I studio: Arctics sjeføkonom Stein Bruun diskuterer olje og gass med analytikere Lukas Daul og Sebastian Grindheim.

July 14th 2022

Sommerutgave - Bank og Shipping: Usikre tider, stabilt utbytte

I usikre tider fokuserer vi på aksjer som gir et stabilt utbytte. Vi snakker om bank, men også om noe helt annet: American Shipping Company, en stabil utbytte-aksje innenfor shipping. I studio: Arctics sjeføkonom Stein Bruun, bankanalytiker Roy Tilley og shippinganalytiker Kristoffer Barth Skeie.

July 5th 2022

God sommer fra Arctic!

To menn med skjegg om verdens skjeve gang. Sommerprat med partner i Arctic Jon Gunnar Pedersen og sjeføkonom Stein Bruun.

June 24th 2022

Energi: Prekært i Europa

I dag snakker vi om den prekære energisituasjonen i Europa. Hva betyr dette for etterspørselen etter fosil og fornybar energi i et norsk perspektiv? I studio har Runar Meland, aksjesjef i Arctic og Harald von Heyden, leder for fornybar i Arctic, fått staselig besøk av tidligere statsminister Erna Solberg og CEO i Fred Olsen Wind Carrier Alexandra Koefoed.

June 20th 2022

Offshore service: Opp av asken

Offshore servicebransjen har vært gjennom en fryktelig nedtur. Da oljeprisen i flere år lå over hundre dollar, ble det bestilt for mange nye båter, og da nedturen kom i 2014 hadde næringen alt for mye gjeld. Aksjekursen til samtlige supplyselskapene kollapset og investorinteressen har i mange år vært lik null. Men med stigende oljepris har aktiviteten tatt seg kraftig opp igjen. Mange har ikke sett på sektoren i lang tid. I denne utgaven av Arcticpodden, ser vi derfor nærmere på bransjen. I studio: Aksjesjef i Arctic Runar Meland, CEO i Arctic Offshore International Jon S. Lerche og CEO i Integrated Wind Solutions AS Lars-Henrik Røren.

June 15th 2022

"Same same, but different"

Geopolitikk er stikkord for begge. For den ene blir transportrutene lengre, for den andre kortere. For den første blir summen mer positiv, fordi tilbudet av tonnasje henger etter. For den andre er flåte-veksten sterk. Derfor er vi bull tank, men litt lunkne på LNG.

June 2nd 2022

1+1=3 Med ett ben i det brune og ett i det grønne

Etter fisjonen er Odfjell Drilling og Odfjell Technology blitt et spennende to-spann. Nye Technology skal inn på fornybar og benytte teknologi fra sin petroleumsdel til å utvikle flytende havvind-møller. Med ett ben i brun og ett i grønn energi, er selskapene posisjonert for det grønne skiftet og det faktum at olje og gass forblir en viktig energibærer de neste ti-årene. Arctics Aksjesjef Runar Meland har med seg Simen Lieungh, CEO i Odfjell Technology og COB i Odfjell Drilling i studio.

May 20th 2022

Vi skal fortsatt bruke penger!

ArcticPodden i dag handler om forbruk, om detaljhandel og om flyreiser.

May 12th 2022

Crude convictions

Amerikansk BNP falt i første kvartal. Kina kan oppleve det samme i andre kvartal. Inflasjonen er fortsatt skyhøy. Det er ingen avklaring i Ukraina. Amerikansk 10 års statsrente er på det høyeste nivå siden 2018. Og globalaksjer er i bear market. Nå er det frykt for resesjon. Det tror vi er overdrevent.

May 6th 2022

ArcticPodden på Energy Transition Summit 2022

Krigen i Ukraina har tatt bort noe av fokus i Europa på å løse klimakrisen. Samtidig gir økt krav til forsyningssikkerhet behov for raskt å bygge ut mer kapasitet på fornybar energi. ArcticPodden er på Energy Transition Summit 2022 i Kristiansand. Vi snakker om solenergi, batteri og har en lengre samtale med Reynir Indahl – Managing Partner i Summa Equity.

April 21st 2022

It’s the supply side, st….!

Krig, nedstengninger i Kina, høyeste inflasjon på ti-år og rentehopp gir bekymring for global vekst. Utsiktene for tørrlastmarkedet er likevel relativt gode. Det er mest tilbudet av varer som skal fraktes, enn etterspørselen som er begrensende. Og rekordlav ordrebok av nybygg vil holde rater og verdier oppe.

April 1st 2022

Rig - this time is different!

Riggbransjen har vært gjennom en brutal nedtur siden oljepriskollapsen i 2014. Det grønne skiftet skal gjøre verden mindre avhengig av hydrokarboner. Men etterspørselen etter olje og gass er rekordhøy, prisen har gått i taket og forsyningssikkerhet er red hot. Og rigg er på vei opp.

March 25th 2022

Renter opp!

Sentralbankene mener alvor: Norges Bank har hevet renten tre ganger, og ser syv til de neste par årene. Amerikanske Fed melder syv hikes bare i år. Kanskje ikke så bra for deg og meg, men bra for bankaksjer: ett prosentpoeng høyere rente øker i snitt norske bankers EPS med 9%.

March 18th 2022

Norsk havvind: Større ambisjoner for fremtiden

EU står fast på satsingen av fornybar energi. Vindkraft, og særlig havvind, blir en vesentlig del av dette og det haster å komme i gang. Norge kan ta en betydelig andel av den forventede utbyggingen av vindkraft i Europa i et nytt industrieventyr. Hvor stort blir det, og hvordan skal industrien løse behovet?

March 11th 2022

Olje: Spissere spiss, men det blir respons!

Oljeprisen er nesten doblet siden i fjor sommer, og igjen har vi hatt et kappløp om hvem som er mest bull. EU vil kvitte seg med russisk olje og gass og kjører på med sin satsing på fornybar.

March 10th 2022

Krigen i Ukraina

Krigen i Ukraina. Kan Putin endre kurs? Våre gjester Julie Wilhelmsen (NUPI), Sverre Diesen (FFI) og Ingvill Moe Elgsaas (Forsvarets Høgskole) diskuterer med sjeføkonom Stein Bruun. Russlands invasjon av Ukraina er en tragedie med enorme menneskelige lidelser. Usikkerheten er stor om hva som er Vladimir Putins mål med invasjonen, om ytterligere militær opptrapping er uunngåelig og om en politisk løsning er mulig.

December 17th 2021

From Fjord to table.

Lerøy is feeding the planet with 5 million fish meals in an eco-friendly way, every day! CFO Sjur Malm has many hidden talent – he is a former analyst.. as well as a banjo player!

December 10th 2021

Warehouse Robots at Your Service

The Cube Storage Pioneer Karl Johan Lier, the Robo- CEO in Europe, is helping clients automate storage systems - as well as helping workers with their ergonomics!

December 3rd 2021

Fight climate change with diet change!

What's your diet's carbon footprint? We are just at the beginning of a massive shift towards alternative protein sources. Hear how Orkla Alternative Proteins (OAP) CEO Elin Tveito Lidman is growing ORKLA's plant-based protein business....... to be bigger than Pizza Grandiosa.

November 26th 2021

How do you secure the future AND preserve the past? Just ask SIKRI!

SIKRI is digitalizing the public sector.. AND preventing illicit work via digital transparency! Hear how CEO Nicolay Moulin started Sikri as a spin-off and is on track for the first billion of revenues!

November 19th 2021

Put your money where your fingerprint is!

Contactless cards will dominate payment ecosystem for next decade. Hear why former fund manager Marianne Bøe believes IDEX BIOMETRICS (where she is EVP IR) is really going to have its break-through NOW!

November 12th 2021

From red socialist to green capitalist.

Erik Solheim, former UN Environment Director and RED socialist party leader goes GREEN in the Arctic Podcast! Hear how Solheim believes business will help solve the climate crisis, and why he chose to work with MORROW Batteries and Aker Horizons.

November 5th 2021

Does 2020Bulkers have 2020 vision?

Magnus Halvorsen explaines why 2020 Bulkers is not buying any new ships, paying all profits out in dividends, and why «Gaute Bulkers» ain't never gonna happen

October 29th 2021

Vaccibody is no “one drug wonder”

Vaccibody CEO Michael Engsig runs a biotech PLATFORM company. What does that mean, and does the world really need a new covid vaccine?

October 22nd 2021

From listed to sold in 48 hours!

Shafi Adan is the founder of solgt.no aiming to digitalize the last analog market: real estate!

October 15th 2021

From the tiniest of particles comes an entire universe of possibilities.

TEKNA provides tiny powder to large customers and have even BIGGER ambitions. Tekna Chairman Morten Henriksen on why when it comes to microelectronics, there is no such thing as "too small".

October 8th 2021

The comeback kid! Western Bulk relists on Oslo Stock Exchange.

Western Bulk CEO Hans Aasnes runs a super-profitable shipping company without ships! He labels himself as a shipping CEO, but NOT a "shipping man". But in his heart he is a combination of a farmer and risk manager!

October 1st 2021

Crayon is navigating the digital future!

Crayon helps companies cut their IT costs. CEO Melissa Mulholland is inspiring others to use technology to help improve lives. And she explains how moving from USA to Norway changed her perspective.

September 24th 2021

Who leads the way? Well Intrum ... of course!

INTRUM CEO Anders Engdahl aims to support economic stability and contribute to a sustainable, sound economy.... by helping clients that struggle with their debt!

September 17th 2021

Advanced recycling systems that unlock the circularity of plastics on a global scale. Agilyx turns plastic into value!

Agilyx CEO Tim Stedman left the large companies in the chemicals industry for a larger purpose: recycling plastic waste! And what exactly is pyrolysis? - and why is it so hard for Gaute to pronounce?

September 10th 2021

Easy IT in the cloud - with ECIT!

ECIT COO Christine Lundberg Larsen is passionate about sustainability accounting! Christine is helping ECIT's 31 500 customers develop, improve and run their businesses with accounting and IT!

September 3rd 2021

Visma believes tomorrow can be better than today!

Visma CEO Merete Hverven runs a multi-national €11bn SaaS giant. Her first day in her new job she had to run the company from her kitchen-table! Hear how VISMA is reducing risk of cyber-attacks, processing ~10m payslips and ~20m electronic invoices per month from the cloud!

August 27th 2021

Can employee drive turn around a company? YES! - is the short answer...

MULTICONSULT CEO Grethe Bergly has been called "the most impressive turn-around-artist on the Oslo Stock Exchange in the last 30 years!" Hear all about how she did it, and why her company's corporate slogan is "to meet customer expectations".

August 20th 2021

Let the games begin! GiG CEO on the future of iGaming.

GiG CEO Rich Brown is enthusiastic about digitalization of the entertainment industry… and wants MORE regulation!

August 13th 2021

Good things come to those who sweat? No one ever regrets a workout!

SATS wants to make people healthier and happier! CEO Sondre Gravir believes the pandemic has made people more aware of a healthy lifestyle. He is NOT afraid of the competition from Peloton – but he does worry Gaute is not using his SATS gym membership enough!

August 6th 2021

He just did a hat trick… in TENNIS! The king of the clay court, our very own Arctic Ambassador Casper Ruud!

Now ranked #12 in the world he is the best tennis player in the world of all time from Norway. Arctic Ambassador Casper Ruud gives us an insight in how he prepares for a match, his favourite players to meet on the court and what his superstitions are!

July 15th 2021

The Zuccarello Impact! The NHL star and Arctic Ambassador on his life on the ice!

Mats Zuccarello is one of eight players from Norway to play in the NHL, and the most successful. And he is also an Arctic Ambassador. He is living the NHL dream, but hockey was never Zucca's dream profession…. Neither is hockey manager, nor hedge fund manager. Zucca tells all in this episode of ArcticPodden!

July 8th 2021

Is the cure for cancer on our doorstep? Lytix Biopharma is working on just that!

Lytix Biopharma CEO Øystein Rekdal has a black belt and world championship title in martial arts. Exactly what is needed in his company’s vision to cure cancer? Patience, determination and international ambitions - as well as support from Nobel Prize winner and harmonica player Jim Allison!

July 2nd 2021

Sanity helps you make magic! Sanity.io is the unified content platform that powers better digital experiences.

Sanity makes sense of content! You will never lose your head with Sanity’s Headless content management system. CEO Magnus K. Hillestad learned a lot when he used to work for Arctic. Now he is running a tech start-up from Silicon Valley and just completed a series-B financing round, bigger than many Euronext Growth IPOs. But what is Magnus planning next…?

June 25th 2021

From well to grid! Golar LNG tells their story on liquefaction, transportation and regasification of natural gas.

GOLAR LNG CEO Karl Fredrik Staubo is among the youngest CEOs on Nasdaq, but Golar has been transporting cleaner, cheaper, natural gas for decades! Hear about the future of LNG transportation, and how Karl Fredrik teaches Gaute the difference between heating and cooling gas!

June 18th 2021

Buying Bulk is always economical! Especially if you're building the sustainable future

Bulk Founder and COB Peder Nærbø tells us how to get Amazon, Google and Facebook as partners.. from the small town of VENNESLA! It all started with a mission to reduce logistics-related pollution in Oslo! Norway proves data centers don't have to cost the Earth.

June 11th 2021

Welcome to the Rugseth show! Only on ArcticPodden!

Jens Rugseth is the Chairman and/or lead investor in a number of Oslo-listed tech companies including Crayon, Link Mobility, Sikri, Cyviz and Techstep. Is it his “two wives” that is the secret to his success? How can he find time to roll out Oche the darts bar chain and PetXL the pet store .. and why did neither Rugseth nor enough other Norwegian investors, in his view, make money from Visma?

June 4th 2021

Come Flyr with me, come Flyr, come Flyr away!

Flyr CEO Tonje Wikstrøm Frislid talks about why you launch an airline during a global pandemic. Flyr's team is ready to capitalize on a gap in the market as the world is slowly reopening. Tonje believes founding an airline afresh will allow them to recalibrate the idea of what an airline should offer. Flyr is ready for take-off!

May 28th 2021

From deep sea to outer space: Kongsberg Gruppen delivers extreme performance for extreme conditions

Gyrid Skalleberg Ingerø has been the CFO of Kongsberg Gruppen since 2017 and taken the company through a transformational acquisition, from rights issue to extraordinary dividends! Next up? The landmark spin-out IPO of Kongsberg DIGITAL?

May 21st 2021

Let’s swap to Zwipe! Zwipe’s technology connects the world of biometrics with the world of payments.

Zwipe CEO André Løvestam is benefitting from changed payment and HYGIENE habits. There is a revolution about to happen for card payments and Andre first heard about this... guess where, it was from a firm starting with an A...

May 14th 2021

COB Birger Steen of Nordic Semiconductor plays a key role in the realization of the wireless future.

Hear how many AirTAGS the Chairman of Nordic Semiconductor has bought... what he learned from the spectacular Scandinavian Online journey 20+ years ago.. and which financial firm he would rather be on the Board of...? It starts with an A...

May 7th 2021

Why is the combination of “ The Perfect Storm” and staycation a winning recipe for XXL?

XXL CEO Pål Wibe is the KING of retail and has been through a roller-coaster first year in his job at XXL! Will owning several pairs of skis and bikes make you more sustainable? Or are you just contributing to consumerism and waste? Pål Wibe dives into his vision for XXL and explains why his background as a footballer formed his expertise on working capital.

April 30th 2021

Can chopping down trees make the world greener? Norske Skog is already doing that!

Norske Skog, a company with a colorful past, is on a transformational journey. The future step in this journey is replacing oil components with wood components, making the world less reliant on fossil fuels. So how does wood from a Norwegian forest contribute to a greener world? And why can we compare CEO Sven Ombudstvedt to Elon Musk or Frank Sinatra? Listen to ArcticPodden to find out what he has in common with them!

April 23rd 2021

The takeover of the nerds! CEO John Markus Lervik, on how Cognite aim to become the biggest industrial software company in the world by commercializing Data Fusion.

Clean energy has a dirty secret – you can make money on it! Cognite CEO thinks the green shift is presented as a false dilemma: climate or jobs, saving the planet or making money. You don’t go green with red numbers. Cognite is proof you can do both. Cognite is still planning "an Aker style" IPO.. but the initial growth capital came from Accel in Silicon Valley... Why did John Markus not agree to terms with his old friend Masayoshi Son? How afraid was Google of FAST? And what was the key lesson learned about SALES and HAPPY CUSTOMERS from Cxense?

April 16th 2021

Airthings is on a mission - Empowering the world to breathe better!

AIRTHINGS CMO Lauren Pedersen is passionate about the air that we breathe! Arctic's offices may need her indoor air quality monitor! But who is Stanley Watras? This is the story of "The Radon Raiders" and how they are turning peril into profit.

April 10th 2021

Is it possible to build a Great Green Wall across Africa? Desert Control thinks so!

Mr Sivertsen is the CEO of the greenest company that ever visited the podcast / that Gaute ever came across / that will make the desert green again! ... But what does that have to do with Stavanger sand and surfing?

March 31st 2021

CEO Ørjan Svanevik talks about his babies - his ESG babies that is!

Ørjan Svanevik is the CEO of Arendals Fossekompani, a 125 year old company that has done two spin-offs, Tekna and Volue, in the last 6 months! Arendal is well and truly BACK IN BUSINESS... but there is a place in northern England Ørjan would rather be...?

March 26th 2021

The Dane who runs Bank Norwegian.

Bank Norwegian CEO Tine Wollebekk has the speed of a fintech, the strength of a bank.... and the profitability per employee of a FAANG!

March 19th 2021

KID YOU NOT! CEO Anders Fjeld on why he is not KIDding around!

The most profitable company CEO visiting the Arctic Podcast so far does not KID around when it comes to profits and sustainability. He does not dare to guess how many pillows he has at home, but knows where he bought them!

March 12th 2021

OTOVO CFO Cecilie Weltz is a star on the European solar scene!

Hear why there are no panels on her roof just yet.. and why she may be the European version of (Sunrun founder) Lynn Jurich!

March 5th 2021

How Meltwater CEO Jørn Lyseggen went from Høgegga to Silicon Valley via the Vatican!

MELTWATER is Norway's first real tech unicorn! Founder Jørn Lyseggen started with only two men, a coffee machine, and $15,000 in startup capital. Jørn tells Arctic Podcast host Gaute about the journey so far and his plans to make Meltwater "MER" iconic!

February 26th 2021

CEO of Aker BioMarine Matts Johansen is all about krill and skateboarding!

Aker BioMarine CEO Matts Johansen tells Arctic podcast host Gaute he would "rather be Tony Hawk than Kjell Inge Røkke"... and accepts a challenge which he fears more than his past dog-mushing adventures!

February 19th 2021

Thanks for the ride dinosaurs, we'll take it from here!

NEL CEO Jon-Andre Løkke is the most famous Norwegian CEO..... in Germany! How is hydrogen unlocking the potential of renewables? Arctic podcast host Gaute wonders what happened to hydrogen cars, and when will we fly hydrogen planes?

February 12th 2021

The Arctic Kahoot Quiz Podcast!

The Arctic Kahoot! Quiz Podcast! Arctic's podcast host Gaute steps outside his comfort zone (that's where the magic happens) hosting a Kahoot! quiz in English with Kahoot! CEO Eilert Hanoa!

February 5th 2021

LAKSESPESIAL! Gaute diskuterer fisk og ESG med lakseanalytikere Thomas Lorck og Axel Jacobsen.

I denne ukens LAKSESPESIAL oppfordrer Arctics lakseanalytikere Thomas Lorck og Axel Jacobsen alle til å spise laks til middag oftere! Utfordringene står i kø for tradisjonell norsk lakseoppdrett.. men innendørs SALAT produksjon derimot.. DER går det bra!

January 29th 2021

Corona-vaksine viser hvordan biotech redder verden! Arctics ekspertpanel Ulrica og Lars er begge optimister.

Corona-vaksine viser hvordan biotech redder verden! Optimistisk syn på Covid, verden og biotech fra Arctics in-house eksperter Ulrica Slåne Bjerke, forvalter av Arctic Aurora og Biotech Select fond, og biotech - analytiker Lars Mørland Knudsen - som begge er positive på verdens vegne!

January 22nd 2021

Arctics orakel Jon Gunnar Pedersen om Staten og Kapitalen!

Jon Gunnar Pedersen, Arctics bauta og tidligere statssekretær i Finansdepartementet, forsvarer støttepakker til flybransjen, men klarer ikke kjøpe el-bil. ArcticPoddens programleder Gaute Ulltveit - Moe må LANGT ned i spørsmålsbunken for å finne et quiz-spørsmål Arctics egen super-hjerne ikke kan svaret på!

January 15th 2021

Arctics tech-ekspert, Henriette Trondsen om den HOTTE IT-sektoren!

Teknologi tar over børsene. Arctics tech-ekspert, Henriette Trondsen om den HOTTE IT-sektoren. Hvem blir først utkonkurrert av Kunstig Intelligens (AI), megler-Gaute eller analytiker-Henriette?

January 8th 2021

Makro-analytiker Stein Bruun- utsiktene for børsene i 2021!

I dag, Norges beste makro-analytiker Stein Bruun! I samtale med programleder Gaute Ulltveit-Moe diskuteres utsiktene for børsene i 2021!